Det sies godt verktøy er halve arbeidet. Fagarbeiderens viktigste verktøy er en skarp hjerne og trente hender. Siden hjernen er fryktelig vanskelig å fotografere med et vanlig kamera har jeg valgt å fokusere på hendene i denne bildeserien fra Yrkes-NM og utdanningsmessa på Lillestrøm.

For enkelte fremstår yrkesfag som en enkel og rask utdanning. Den tar stort sett fire år og har mindre formell teori en studiespesialiserende linjer. Allikevel, på kun fire år skal hjerne og hender trenes til å arbeide sammen, hendene skal lære seg motoriske ferdigheter og hvem ønsker besøk av en taktekker som kun utfører jobben som en robot og ikke tar tak om hun ser andre feil ved takets konstruksjon enn takstein som må byttes?

Uansett fagområde er hendene avgjørende for å få jobben gjort. Riktignok bruker smeden, ambulansearbeideren, renholderen, hjelpepleieren, blomsterdekoratøren, rørleggeren, biloppretteren, kokken og servitøren alle hendene på forskjellig vis. Men alle bruker hendene for å få jobben utført med høyest mulig presisjon på mest effektive måte. Selv i planleggingen av en jobb er hendene sentrale. Mens hjernen finner de mest logiske fremgangsmåtene for utførsel av arbeidet og gjør kalkulasjoner arbeider hender og fingre med notater og finne frem nødvendig utstyr.

Klarer du å se hvilke hender som hører til hvilke fagarbeidere?

 

Comments

comments