Malta – Honningøya

 

Sentralt plassert i middehavet, mellom Sicilia og Tunis, har det ved store konflikter i historien vært «førstemann til Malta». Dette har gitt øya en variert, spennende og rik kultur.

Republikken Malta fikk sin selvstendighet fra britene i 1964. Før det har den tilhørt grekere, romere, arabere, spanjoler, tempelriddere og franskmenn. Under andre verdenskrig lå øya i skvis mellom Italia og de nordlige delene av Afrika, noe som gjorde at tyskerne (og italienerne) var veldige interesserte i å få okkupert landet som da var en britisk koloni. Bare i Great harbor (havna til hovedstaden Valletta) falt det fler bomber enn i London under blitzen. Innsatsen til malteserne under krigen gjorde at befolkningen, kollektivt, ble tildelt Georg-korset i 1942. Det er dette korset som vises på den hvite delen av Maltas flagg.

Grovt sett består republikken Malta av de tre øyene Malta, Gozo og Comino. Comino er et lite naturreservat. Selv om hele øygruppa er fenomenalt for dykkere er Gozo den delen hvor du får de flotteste naturdykkene med Azure window, Inland sea og Blue hole som de mest spektakulære. Fra Malta får man derimot god tilgang på fly fra andre verdenskrig og andre vrak. Over vann byr Malta på den flotteste arkitekturen med bygninger fra middelalderen og barokken.

Selv om hovedstaden Valetta er et selvsagt besøk, den står på UNESCO sin verdensarv-liste som en av de få bebodde byene i verden med festningsmur, er Mdina vel verdt å bruke tid i. Mye tid. Trange og skyggefulle gater snor seg rundt på innsiden av bymuren. Her finnes ikke bare turister og butikker som selger alskens nips, her lever også maltesere sine dagligliv. For å runde av dagen kan du slå deg ned på café på bymuren og nyte solnedgangen mens du tar inn utsikten fra halve Malta.

Det er enkelt å flytte seg rundt på Malta. Rutebussene går titt og ofte med varierende presisjon i forhold til rutetabellen og sjåførene er ikke veldig flinke til å huske på å si fra når du skal av. Allikevel er avgangene såpass hyppige, og prisene lave (12€ for 7-dagers kort), at det er en god måte å komme seg rundt på. Som et alternativ finnes «Hopp on, hopp off»-busser som kjører ruter til de beste plassene. Leiebil er også relativt billig.
Norwegian flyr direkteruter fra Oslo til Malta og du kan innkvarteres både i private leiligheter, charter-hoteller og ordinære hoteller.

Les mer om Malta: Wikipedia, City walk Valetta, Visit Malta, VG, Aftenposten

 

 

Comments

comments

3 thoughts on “Malta – Honningøya

  1. Flotte bilder og artig å lese! Takk for turen! …og jeg har fått nok et sted på min «vil-reise-til»-liste 🙂

    1. Så flott, takk! Malta er virkelig verdt et besøk, enten du dykker eller ikke. Tidligere har jeg hatt to turer til Gozo. Det er mange briter der og de er stort sett av den glade og lystige sorten. Også finnes det gode muligheter for billige flybilletter og rimelig innkvartering.

Comments are closed.