Verdens beste vafler

 

 

I jakten på en god vaffeloppskrift måtte jeg tilbake til min morfars oppskriftbok, en familiehemmelighet som ikke er bedre bevart enn at du også kan ta del i den.Et raskt søk etter vaffeloppskrifter hos Google gir ikke mindre en 221000 treff. Stort sett er dette misforståtte oppskrifter lagt ut av folk som prøver å gjøre denne nydelige godsaken til et helsekostprodukt. For å gjøre vaflene sunnere finnes det oppskrifter på røre med havregryn, kun 2 spiseskjeer sukker og andre krumspring. Vafler er først å fremst kos. En dessert, et alternativ til kake og bør forbeholdes festdager og høytider. Ikke reduseres til hverdagskost som er litt mindre sunt enn kneipp.

Min morfars oppskrift inneholder mengder av det som skal til for å gjøre vaflene gyldne og sprø. Eller tykke og myke, dette kan faktisk reguleres selv. Av ingredienser trenger du følgende:

  • 1 egg
  • En liten kopp sukker
  • 4 dl melk
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kardemomme
  • 1 dl smeltet smør
  • Mel til passe tykk røre (ca 300g)

Dette gir 10-12 vafler.

 

Fremgangsmåte:

Sett smøret til smelting, det må være avkjølt før det går i røra. Pisk sammen egg og sukker før melk tilsettes og piskes inn. Ha i vaniljesukker, bakepulver og kardemomme før det smeltede smøret helles i under pisking. Til sist skal melet i. Mengden av mel avhenger litt hvordan du vil ha vaflene. Dersom røra er tykk får du og tykke, saftige vafler som er lette å holde myke. Ønsker du gyldne, sprø vafler skal røra være tynnere. Ved å tilsette melet litt om gangen er det lettere å holde røra fri for klumper, og det er letter å holde kontroll på konsistensen til røra.

Når røra er klar må du la den få tid til å hvile. Minst 30 minutter, gjerne mer. Røra tykner gjerne litt under denne svellingen. Om så er tilfelle er det bare å ha i litt mer melk til du får ønsket konsistens. Eller mel dersom du synes røra var for tynn.

vaffler-2

Tips til sprø vafler

Sukker, fett, konsistens på vaffelrøra og avkjøling er det som styrer hvor sprø vafler du klarer å lage. Mye sukker og smør hjelper vaflene å bli sprø. Er røra tynn blir vaflene tynne og vaflene blir sprø. Allikevel er det viktigste hvordan du avkjøler vaflene. Legg de utover en rist, så kan du kjenne hvordan de går fra myke til knasende sprø.

Tips til myke vafler

Mange vil ha vaflene myke og slappe. Det skal de få lov til. Først og fremst er det lettest å få til dette når vaflene er tjukke. For å få til det må røra og være tjukk. Legg de nystekte vaflene på en tallerken, oppå hverandre. Da får du en høy stabel vafler som holder seg myke og saftige.

Husk vaffeldagen 25. mars. 

Comments

comments

2 thoughts on “Verdens beste vafler

Comments are closed.