Hva skal finnbiffen hete?

Når det går litt tregt i medienorge har vi heldigvis tre personer som får litt fart på sakene igjen. En rasende Siv Jensen, en litt missforstått mulla Krekar og sjefsame Ole Henrik Magga. Denne gang er det sistnevnte som er ute og vil endre navn på finnbiffen. En viktig samepolitisk sak der altså. Heldigvis har jeg konkrete forslag til nye navn.

Magga har altså sett seg lei på den noe upresise formuleringen «finnbiff» om de delene av reinsdyret som blir liggende igjen etter at ørn og jerv har forsynt seg med resten av skrotten. Ikke bare fordi det er villedende, men fordi det gir dårlig klang. I VGs artikkel utdyper han:

Det er både villedende og har dårlig klang. Finnbiffen er ikke laget av finn. Den er laget av reinkjøtt. Vi sier eksempelvis oksebiff om biffen fra okse.

En annen ting Magga unnlater å nevne er at det heller ikke er snakk om biff. Det er snakk om de dølleste delene av de kjipeste dyret naturen har å by på. MUK er antagelig bedre egnet som menneskemat enn disse radioaktive slintrene som blir liggende igjen på vidda etter rovdyrenes herjinger.

I min barndom trodde jeg finnbiff var et lokalt produkt fra Finnskogen. Noen år senere ser jeg at Magga er på linje med meg selv når dette er en sterk urett mot befolkningen på Finnskogen. Skogfinnene har hatt hårde bud i mange år da de forsøkte å lage seg et levesett langs riksgrensen mot Sverige. Tilleggsbelastningen med å bli assosiert med samer bør de slippe.

Hva skal så produktet hete? Mange støtter seg til «reinskav», men her vil jeg protestere. Om noe er ikke dette skavet reint i det hele tatt. Jeg har derfor tillatt meg å komme med noen konkrete forslag:

becquerel
Becquerel

 

hettaskav
Hættaskav
restekjott
Restkjøtt
samekjott
Samekjøtt
stuttsame
Stuttsame
gnalegryte
Gnålegryte – Takk til @FrokenYhr
sameskav
Sameskav – takk til Frank
reinkebab
Rein-kebab – Takk til Svein
lappskaus
Lapp-skaus – Takk til Frank (igjen)

Om du lurer på hvordan du selv kan lage dette hjemme vil jeg her, i samarbeid med Matprat, gi deg et forslag:

500g Stuttsame

150g bacon

250g frisk champinjong

2ss smør til steking

2dl vann

3dl seterrømme

1dl melk

3 skiver ekte geitost

5stk knuste einerbær

1/2ts tørket timian

1ts salt

1/2ts pepper

Hakk alt på størrelse med terninger og stek. Ferdig på 1-2-3.

biff

 

Har du flere forslag til nytt navn? Legg igjen forslaget i kommentarfeltet eller på Grydis sine facebooksider.

Comments

comments