St. Vitus-katedralen

 

[Reise]: St. Vituskatedralen er et monument bak slottsmurene på høyden over Lillesiden i Praha.

 

Da Johan av Luxembourg var hypp på en kirke nøyde han seg ikke med en enkel arbeiderkirke. I 1344 beordret han byggingen av dette landemerket. Det var en drøy jobb og byggets første arkitekt, Matteus av Arras, overlot jobben Petter Parler som var tysker. Først i 1929 ble bygget vigslet og kunstnere fra 1800- og 1900-tallet har dermed preget utsmykningene. Selv om bygget ble vigslet i 1929 ble det brukt som gudshus langt tidligere, blant annet av kalvinistene som brukte katedralen som sitt fra 1690.

I dag huser også katedralen et kongelig mausoleum, en krypt med kongelig graver hvor blant andre Karl IV slapper av, samt kronjuvelene. I tilegg er det bøtter med utsmykninger og kunst som kan ta pusten fra den minst gudfryktige blant oss.

Turen opp kan være noe anstrengende til fots, heldigvis finnes det godt med brune puber på veien fra Karlsbroen. Dersom turen allikevel synes for drøy er ikke verdene vrangere enn at en kan kaste seg inn i en pengebil og ankomme standsmessig uten å ha svettet en dråpe.

Les mer om St. Vitus-katedralen her.

Comments

comments